Čínska infraštruktúra si podmaňuje svet

14. augusta 2019

Čína patrí k najstarším a najvzdelanejším civilizáciám na svete. Prvé historicky potvrdené zmienky o tejto krajiny pochádzajú zo 16.storočia pred Kristom. Už vtedy sa krajina Draka dostávala do popredia svojimi výnimočnými stavbami a vynálezmi. Stačí spomenúť kompas, papier, hodváb či pušný prach. Takmer všetky z nich pochádzajú z obdobia staroveku a osožné sú i dnes. Netreba tiež zabudnúť na čínske stavby, ktoré pozná a obdivuje celý svet. Veľký čínsky múr je považovaný za najväčšiu stavbu akú kedy človek postavil. Tam klenoty Číny zo starobylých čias ale nekončia. Nemenej známe je Zakázané mesto, Terakotová armáda, Chrám nebies alebo Letný palác. Všetky tieto kultúrne poklady dokazujú, že Čína patrila k svetovým lídrom už v minulosti a dnes sa k týmto koreňom opäť vracia.

Predstavujeme Vám skvosty modernej Číny

Staroveká Čína dala skvelý základ pre rozvoj modernej Číny. To, že krajina sa každým rokom posúva k top svetovým veľmociam dokazujú aj jej skvelé architektonické a infraštruktúrne projekty.

Čínsky premiér Li Keqiang vydal tento rok správu, v ktorej vláda plánuje rozšíriť efektívne investície. 800 miliárd juanov (106,31 miliárd eur) bude investovaných do výstavby železníc, 1,8 biliónov juanov do výstavby ciest a vodných ciest. Začnú sa práce na mnohých významných projektoch na zachovanie vody a urýchli sa plánovanie a výstavba železnice Sichuan-Tibet. Správa počíta tiež s projektmi, ktoré zlepšujú medzimestskú doprava, logistiku, verejné služby, slúžia na prevenciu a zmierňovanie následkov katastrof, civilné a všeobecné letectvo, ako aj informačnú infraštruktúru budúcej generácie.

To, že sa Čína rozvíja a naďalej vzdelanostne rastie je teda aj zásluhou stále narastajúcich podporných financií určených na rozvoj. Teraz vám predstavíme päticu asi najvýznamnejších súčasných projektov.

Tri najvyššie budovy v zóne Pudong v Šanghaji, ktorá je považovaná za čínsky Manhattan (Zdroj: Pixabay)

1. Teleskop PINGTANG

V roku 2016 bol v Číne dokončený teleskop Pingtang (anglická skratka FAST). Je najväčším rádio teleskopom na svete. Obrovské zariadenie s tanierovou anténou s priemerom 500 metrov vybudovali v priebehu piatich rokov v provincii Kuej-čou na juhozápade krajiny. Pozostáva zo 4450 panelov, ktoré by pokryli plochu 30 futbalových ihrísk. Projekt si vyžiadal náklady asi 180 miliónov dolárov. Teleskop je schopný zachytiť signály zo vzdialenosti viac ako tisíc svetelných rokov od Zeme. Jeho hlavným účelom bude hľadanie mimozemského života. Aby nebola činnosť teleskopu rušená, museli Číňania vysťahovať z okruhu 5 km v jeho okolí viac ako 9 000 ľudí. Tých premiestnili do nových domovov.

Zdroj: Pixabay

2. Most HONKONG – ZHUHAI – MACAO

Hongkong-Zhuhai- Macao je 55 kilometrov dlhý systém mostov a tunelov spájajúcich mestá Hongkong, Macao a Zhuhai, ležiace v ústí Perlovej rieky na pobreží Juhočínskeho mora. Most je celosvetovo najdlhšou súvislou infraštruktúrou vedúcou cez more. Jeho výstavba trvala 9 rokov a vyžiadala si rozpočet takmer 20 miliárd eur. Otvorený bol v októbri 2018. Skrátil cestu z Hongkongu, resp. z jeho ostrova Lantau, do čínskeho mesta Zhuhai z troch hodín na 30 minút. Denne ním prejde až 40 000 vozidiel. Pozostáva zo šiestich jazdných pruhov (troch v každom smere). Pri prejazde cestujúci prechádzajú celkom štyrmi tunelmi, pričom jeden z nich sa nachádza pod morskou hladinou. Na celú stavbu bolo pritom potrebné také obrovské množstvo ocele, že by ste z nej postavili 60 kusov parížskej Eiffelovky. Most je sprístupnený len pre motorové vozidlá, zákaz vstupu platí pre chodcov i cyklistov.

Zdroj: Pixabay

3. HARBIN – DALIAN

Harbin-Dalian je prvou vysokorýchlostnou železnicou, ktorá funguje v obrovskej rýchlosti v extrémne nízkych teplotách. Verejnosti bola železnica sprístupnená v decembri 2012. Celkovo dosahuje dĺžku 921 km. Prejsť celú trasu zaberie minimálne 3 a pol hodiny, čím sa cestovanie na tomto úseku skrátilo o takmer 7 hodín. Jej výstavba vyšla Čínu na 12,5 miliardy eur. Vlaky premávajú rýchlosťou 300 kilometrov za hodinu.

Zdroj: Unsplash

4. SHANGAI TOWER

Shaghai Tower je najvyšším mrakodrapom v Číne a 2. najvyšším na svete. Má 128 poschodí a celkovú výšku 632 metrov. Vo výške 474 metrov sa nachádza vyhliadková plošina, ktorá je najvyššou na svete. Kapacita mrakodrapu je 12 000 ľudí, čo znamená, že by ste sem vedeli nasťahovať celú Myjavu. V budove nájdete kancelárie, ale i hotel, nákupné strediská, reštaurácie, konferenčné siene a súkromný klub. Výťah premáva rýchlosťou 20,5 metra za sekundu a je druhým najrýchlejším na svete. Budovu postavili za 6 rokov s rozpočtom 2,14 miliardy eur. Nachádza sa v štvrti Pudong známej ako čínsky Manhattan. Táto štvrť vznikla v 90. rokoch 20. storočia a stala sa finančným centrom modernej Číny. Nachádzajú sa tu všetky významné budovy novodobého Šanghaja ako Svetové finančné centrum, Orientálna perlová veža, Čínska národná banka alebo budova Jin Mao.

Zdroj: Unsplash

5. KANTON TOWER

Kanton Tower je 604 metrov vysoká veža. Je druhou najvyššou vežou v Číne a 4. najvyššie voľne strojacou stavbou na svete. Stavba obsahuje tiež najvyššie položenú rotujúcu reštauráciu na svete a najvyššie položené 4D kino na svete. V budove sa nachádza tiež najvyššie a najdlhšie schodisko pod holým nebom na svete nazývané Skywalk. Začína vo výške 170 metrov a vytvorili ho z priehľadného skla.  Veži patrí ešte jedno naj –  je ním najvyššie položená kabínková dráha. Má tvar elipsy a je umiestnená po vonkajšom obvode strechy tela veže. Celkovo 16 presklených oranžových kabínok sa pohybuje nízkou rýchlosťou a poskytuje výhľad zo závratnej výšky. Interiér veže je rozdelený do viacerých zón. Nájsť tu môžete observatórium, reštaurácie, záhrady, výstavné priestory, konferenčné miestnosti, obchody, kiná, svadobnú sieň, múzeum a tiež ďalšie atrakcie. Kantonská veža dostala vďaka svojmu inovatívnemu dizajnu v tvare predĺženého pásu ľudského tela prezývku „pás Siao Man-jao“. Bola to slávna gejša známa svojím štíhlym driekom. V noci je nasvietená celou škálou farebného spektra. Najkrajší pohľad na ňu je práve pri nočnej plavbe Perlovou riekou.

Zdroj: Pixabay

Predstavené svetovo unikátne čínske projekty potvrdzujú, že Čína je veľmocou aj v oblasti infraštruktúry a architektúry. Všetky vznikli v priebehu pár rokov a podarilo sa im získať medzinárodné prvenstvá. Vďačiť za to môžu nielen financiám, ktoré do nich putovali, ale najmä sile, efektivite, ako aj  precíznemu a inovatívnemu spracovaniu. Presne tieto stavby sú tými, ktoré vyjadrujú modernú Čínu – krajinu, kde vedia všetko vyrobiť za rekordne krátky čas, pri relatívne nízkych nákladoch a so skvelou kvalitou. Ak tomu neveríte alebo sa sami o tom potrebujete presvedčiť, poďte s nami obchodnú cestu do Číny na Canton Fair- najväčší medzinárodný veľtrh na svete. Okrem inovácií tu môžete nájsť produkty z rôznych oblastí. Tie vás môžu inšpirovať pre váš ďalší biznis. A aby to nebolo len o práci, vezmeme vás aj na výlet, kde si čínske megastavby pozriete na vlastné oči. 

Autor článku: Daniela Malíková

Ako hodnotíte tento príspevok?

Kliknite na hviezdu a hlasujte.

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hlasov 2

Článok ešte nemá hodnotenie

Zaujal Vás článok? Zdieľajte ho!
Zaujal Vás článok? Zdieľajte ho!