Čínska kuchyňa: viac než len rezancová polievka

20. januára 2025

Keď sa povie „čínska kuchyňa,“ mnoho ľudí si okamžite predstaví rezancovú polievku alebo vyprážané rezance. Tieto jedlá sú len malým zlomkom toho, čo čínska kuchyňa v skutočnosti ponúka. Je plná rôznorodých chutí, vôní a textúr, ktoré sa vyvíjali po tisícročia. Čína, ako krajina s bohatou históriou a kultúrou, vytvorila jednu z najpestrejších kulinárskych scén na svete. Objavte jej hlbšie vrstvy – od historických koreňov až po moderné trendy.

Guangxi kuchyňa v Yangshuu, z výletu s našimi klientami na veľtrh Canton Fair

Krátka exkurzia do histórie

Čínska kuchyňa má korene hlboko v minulosti, pričom jej história siaha až do staroveku. Najstaršia známa čínska kuchárska kniha pochádza z obdobia dynastie Chan (206 pred n. l. – 220 n. l.) a predpokladá sa, že čínska kuchyňa sa začala formovať počas dynastie Šang (16. – 11. storočie pred n. l.).  Už v čase dynastií bola gastronómia úzko prepojená s filozofiou, zdravím a spiritualitou. Stravovanie nebolo len o naplnení žalúdka – jedlo bolo nástrojom pre dosiahnutie harmónie medzi telom a dušou. Každá dynastia priniesla niečo nové, a výmena kultúrnych vplyvov, ako napríklad obchod na Hodvábnej ceste, zanechala v čínskej kuchyni nezmazateľné stopy.

Regionálne rozdiely v čínskej kuchyni

Čínska kuchyňa sa vyznačuje výraznými regionálnymi rozdielmi. Tradične sa čínska kuchyňa delí na 8 hlavných regionálnych štýlov.

  1. Kantonská kuchyňa je známa jemnými chuťami a čerstvými surovinami. Jej domovinou je Guangz 
  2. Sečuánska kuchyňa je charakteristická pikantnou chuťou a používaním sečuánskeho korenia. Typické jedlá sú mapo tofu či kung pao kura. UNESCO v roku 2011 vyhlásilo Čcheng-tu, hlavné mesto provincie Sečuan, za mesto gastronómie, aby ocenilo vyspelosť jeho kuchyne.
  3. Ťiangsuská kuchyňa je povestná elegantnou prezentáciou, jemnými chuťami s dôrazom na polievky a morské plody. Typickými chodmi tejto kuchyne sú Ťin-linská solená sušená kačica, číre mäsové guľôčky z krabích mušlí a Ťan-čouské parené trhané pásiky zo sušeného tofu, kuracieho mäsa, šunky a hrachových listov.
  4. Če-ťiangská kuchyňa ponúka ľahké, svieže chute. Vo veľkej miere sa tu používajú čerstvé morské plody, riečne potraviny a sezónne prísady. Medzi významné jedlá tejto kuchyne patria ryby v octovej omáčke, vyprážané krevety s čajom Longjing, bravčové mäso Dongpo či dusené bambusové výhonky. 
  5. Fu-ťienská kuchyňa kladie dôraz na polievky a morské plody. Často sa tu používa na varenie víno. Jedným z najznámejších jedál tohto regiónu je polievka s poetickým názvom „Budha skáče cez múr“, ktorá využíva mnoho ingrediencií vrátane žraločej plutvy, morskej uhorky, morského slimáka abalone a vína Shaoxing.
  6. Hunanská kuchyňa je známa údenými a konzervovanými potravinami a pikantnou a kyslou chuťou. Medzi typické jedlá hunanskej kuchyne patrí údené mäso v pare, dusené ryby a ryžová polievka s rezancami.
  7. Anhujská kuchyňa využíva mnoho divokých bylín a jednoduchých techník. Je obzvlášť bohatá na čerstvé bambusy a huby. Slávne smradľavé tofu podľa čínskej legendy vytvoril anhuijský učenec Wang Zhihe, ktorý predával svoj výrobok v Pekingu, aby si zarobil na živobytie po neúspešnej cisárskej skúške.
  8. Šangtungská kuchyňa má najstaršiu tradíciu spomedzi všetkých čínskych kuchýň. Väčšina šan-tungských jedál je umami a mierne slaná, obľúbené sú aj sladkokyslé jedlá. Reprezentatívnymi jedlami sú sladkokyslý kapor, dusená morská uhorka so šupinami, dusené črevá v hnedej omáčke a dusené krevety v oleji.

 

Hunan kuchyňa

 

Základné ingrediencie a chute čínskej kuchyne

Jedinečná chuť čínskej kuchyne je výsledkom harmonického používania niekoľkých kľúčových ingrediencií. Sójová, rybia a ustricová omáčka, cesnak, zázvor a sezamový olej sú piliermi mnohých tradičných čínskych jedál. Tieto ingrediencie vytvárajú charakteristickú rovnováhu medzi sladkým, kyslým, slaným, pikantným a umami – chuťami, ktoré sa vzájomne dopĺňajú.

Čína má tiež bohatú históriu využívania rôznych druhov mäsa, zeleniny a byliniek. Mäso ako bravčové, hovädzie, kačacie alebo kuracie sa kombinuje so sezónnymi druhmi zeleniny, čím vznikajú výživné a chuťovo rozmanité jedlá.

Tradičné čínske jedlá a techniky

Niektoré jedlá sú neodmysliteľnou súčasťou čínskej kuchyne a získali si popularitu po celom svete. Jedným z nich je Dim sum, rozmanitá zbierka malých, parených jedál, ktoré sa podávajú v bambusových košíčkoch. Každé jedno sústo je malé umelecké dielo, ktoré oslavuje jemnosť a precíznosť čínskej kuchyne.

Ďalšou ikonou je Pekingská kačica, ktorá je obľúbená pre svoju chrumkavú kožu a jemné mäso. Toto jedlo údajne vzniklo v 13. storočí v meste Hangzhou neďaleko Šanghaja. Pečená kačica bola jedným z varených jedál, ktoré predávali pouliční predavači od dverí k dverám, a stala sa špecialitou neďalekého Nanjingu, hlavného mesta dynastie Ming. Dnes je jednou z najvyhľadávanejších špecialít na svete.

Veľa Slovákov si spája čínsku gastronómiu s ostro-kyslou polievkou. Táto slávna polievka je známa už od čias dynastie Han, keď sa používala ako liečivý prostriedok proti prechladnutiu a chrípke. Hoci ju nájdete asi na každom jedálnom lístku čínskej reštaurácie, v samotne Číne nie je až taká obľúbená ako v Európe či USA. Mnoho Číňanov uprednostňuje iné tradičné polievky, napríklad polievku Wonton alebo ryžovú polievku Congee.

Čo sa týka tradičných čínskych kuchárskych techník, v prvom rade treba spomenúť „smaženie za stáleho miešania“ (chao). Je to najčastejšie používaný čínsky spôsob varenia. Ide o rýchlu techniku, ktorá zahŕňa neustále miešanie a prehadzovanie prísad v panvici wok pri vysokej teplote. Jedinečný tvar woku umožňuje rýchle a rovnomerné varenie potravín pri zachovaní chuti a živín.

Fermentácia má v čínskej kuchyni tiež svoje jedinečné miesto. V Číne existuje mnoho druhov tradičných fermentovaných potravín, ktoré majú stáročnú históriu. Veľmi obľúbená je sójová omáčka, ocot, červená ryža či fazuľová pasta, ale aj fermentovaná zelenina, u nás známa ako pickles.

Čínska kuchyňa v súčasnosti

Čínska kuchyňa sa neustále vyvíja. S globalizáciou prišla aj fúzia s inými kuchyňami, čo viedlo k vzniku nových a vzrušujúcich jedál. V dnešnej dobe je čínska gastronómia jednou z najrozšírenejších na svete. Reštaurácie ponúkajúce čínske jedlá nájdete v takmer každom kúte sveta – od New Yorku po Sydney. Okrem toho sa čoraz viac mladých kuchárov z Číny hrá s tradičnými receptami a modernizuje ich, čo čínsku kuchyňu stále posúva dopredu.

V oblasti súčasnej čínskej gastronómie sa rozvíja pozoruhodná synergia, keď sa moderní šéfkuchári ponárajú do pokladnice starých receptov. Títo kulinárski umelci nielen zachovávajú tradíciu, ale ju aj nanovo definujú, pričom vytvárajú jedlá, ktoré sú v súlade s rafinovanosťou minulosti a zároveň využívajú možnosti súčasnosti. Výsledkom je živá tapiséria chutí, ktorá vzdáva hold bohatému kulinárskemu dedičstvu Číny.

Moderná čínska kuchyňa tiež kladie dôraz na spojenie východných a západných kulinárskych konceptov, ako je napríklad pridávanie syra, slaniny alebo iných západných ingrediencií do tradičných čínskych jedál alebo prezentácia čínskych chutí vo forme, ktorá je západným stravníkom známejšia, ako napríklad „čínske hamburgery“.

Hunan kuchyňa

Pekingska kuchyňa

Trhy s mäsom v Yangshuo

Luosifen – sladkovodné slimáky v Yangshuu

Knedličky

Riečne raky - výlet do Yangshuo

Sušené morské plody

Chrobáky na trhu v Yangshuu

Pivná ryba - Yangshuo

Sečuánska kuchyňa

Raňajky - čínska polievka

Morské plody

Záver

Veríme, že sme vás týmto článkom presvedčili, že čínska kuchyňa je viac než len rezancová polievka. Či už ide o regionálne špeciality, historické techniky alebo moderné fúzie, čínska kuchyňa neprestáva prekvapovať svojou pestrosťou a hĺbkou chutí.

Čo tak spoznať čínsku gastronómiu priamo v jej domovine?  Naša spoločnosť INVELT vám s tým rada pomôže. Zažite autentickú Čínu všetkými piatimi zmyslami. Už viac ako 20 rokov navštevujeme túto rozmanitú krajinu s bohatou históriou a nádhernou prírodou a radi ju ukážeme aj vám.

Kontaktujte nás

Ako hodnotíte tento príspevok?

Kliknite na hviezdu a hlasujte.

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hlasov 0

Článok ešte nemá hodnotenie

Zaujal Vás článok? Zdieľajte ho!
Zaujal Vás článok? Zdieľajte ho!