Chrumkavá čínska pochúťka: Bambusové červy sú ako popcorn, ale výživnejšie!
18. marca 2019
Zahoďte chipsy a sladkosti plné emulgátorov, siahnite po miske červíkov! Sú výživnou pochúťkou mnohých ázijských kultúr. Pre našinca malá zmena oproti rezňu či sviečkovej, ale ak prekonáte prvotné zhnusenie spôsobené zjavom malých potvoriek, odmenou vám bude labužnícky chrumkavý zážitok!
Než sa tieto príšerky dostanú do reštaurácie na stôl, prejdú celkom dlhú cestu. Dedinčania v horách putujú 3 dni počas obdobia dažďov, aby ich našli. Utáboria sa a hľadajú bambusové výhonky, ktoré sú znakom červičích kolónií. Akonáhle nájdu bohatú kolóniu, osekajú výhonky a zbierajú stovky červíkov. Tí sú chytaní a varení zaživa. Počujete prskať olej, keď padajú na panvicu. Do chrumkava vyprážané larvy sú nasolené, môžu byť nakorenené a dochutené bylinkami a takto vydržia konzumovateľné až po dobu 3 mesiacov!
Výnosný biznis
Úsilie a vzdialenosť, ktorú musia dedinčania prejsť, kým nájdu svoj objekt, prinesie luxusnú odmenu. V najbližších dedinách pri bambusových lesoch predajú „lovci červíkov“ kilo tohto hmyzu za 3 USD. Každých 100 kilometrov ďalej od obce cena úlovku stúpa o 1,20 USD za kilo. V momente, keď dosiahnu mesto, predajú kilo za takmer 15 USD.
Bohaté na proteíny
Bambusové červy sú larvou nočného motýľa. Húsenica má bielu farbu a telo dlhé 3,5 až 4 cm. Žijú v bambusových lesoch v chladnejších regiónoch Thajska, severného Laosu, severného Myanmaru a v čínskej provincii Yunnan. Keď sa larvy vyliahnu, sú bledohnedej farby a pokryté dlhými chlpmi. Do 3 dní sa zafarbia dobiela. V Číne ako aj v Thajsku je to exotická pochúťka pre turistov. Je bohatým zdrojom proteínov. Viac ako 25 % červíka tvoria proteíny, 51 % tuk. Jedna porcia obsahuje zhruba 9,6 gramov bielkovín, čo je výdatným zdrojom výživy pri strave založenej na báze ryže, ktorá je v Číne bežná. Najbohatším zdrojom proteínov je však vodný chrobák, ktorý obsahuje až 19,8 gramu bielkovín na porciu. Za ním nasleduje červený mravec s 13,9 gramami.
Eco-friendly strava
Hmyz zohráva podstatnú úlohu v otázke výživy v zaostalejších ázijských regiónoch, ktoré trpia hladom. Obzvlášť v Thajsku. Organizácia OSN usporiadala konferenciu pre výživu a poľnohospodárstvo, na ktorej sa diskutovalo o prínosoch konzumácie hmyzu, najmä počas humanitárnych kríz. Dospeli k záveru, že hmyz je ľahko dostupný, môže byť dochutený podľa preferencie a je tak bohatý na výživu, že by mohol slúžiť ako životne dôležitý zdroj potravy na boj proti hladu v oblastiach náchylných na sucho. Kvôli narastajúcemu dopytu po bambusových červoch ako pochutine, sú komerčne chované chovateľmi hmyzu alebo na farmách, aby nedošlo k ich postupnému vyhubeniu vo voľnej prírode. Takýto chov nevyžaduje veľké množstvo zdrojov, preto sú považované za ekologicky prijateľnú stravu.
Podáva sa večera
Vyprážané červy môžete zobkať počas dňa ako snack alebo večer k pivu. Niekedy sa podávajú s večerou, skôr však ako predjedlo alebo vedľajší chod. Ak sa vám červy zdajú vrcholom bizarnosti na tanieri, respektíve na paličke, ako sa v Číne zvyknú podávať v stánkoch s občerstvením, zvyšujeme stávky a do rebríčka podivných jedál pridávame hady, morské koníky, hviezdice, malé plazy, škorpióny a ďalšie larvy. Taký je repertoár exotických pochúťok, ktoré si môžete zakúpiť v čínskom bistre. Proti gustu žiadny dišputát! Buďme radi, že sa aspoň nehýbu.
Lepšie zavrieť oči
Ak náhodou narazíte na misku chrumkavých červíkov, je lepšie sa nepozerať. Chutia totiž oveľa lepšie ako vyzerajú. Pripomínajú popcorn, zemiakové lupienky alebo hranolky. Zaborte paličky do chrumkavej nádielky a zahryznite! Ani vám nenapadne, že tento pokrm sa kedysi plazil ako larva na bambuse.
Ak by ste si chceli pochutiť na exotickej ázijskej špecialite a nechystáte sa zrovna niektorú z týchto krajín navštíviť, sušené bambusové červy sú u nás dostupné vo väčšine obchodov s potrebami pre domácich miláčikov. Za kvalitu „pokrmu“ však neručíme. V reštaurácii na Slovensku sme na ne žiaľ zatiaľ nenarazili.